Predstavme si ju trochu

Tento web vám ale netúži predstaviť kávu z obrovských brazílskych plantáží, kde mohutné česacie stroje trhajú trsy plné kávových čerešní aj s lístím a tie sú potom upražené a rozomleté ​​vo vákuovaných baleniach distribuované po celom svete. Nás zaujíma hlavne káva výberová a kaviarne, kde si môžete na káve a kávových špecialitách pochutnať.


Existuje totiž mnoho druhov káv a veľa spôsobov prípravy. Samotný kávovník dnes prevažuje v dvoch základných odrodách Arabica a Robusta. Obe ale majú, ako napríklad jablká, ďalšie odrody, napríklad Pacas, Maragogype a ich krížením vzniklá Pacamara. Určite ste už počuli o káve Cibetkovej alebo o havajskej Kone. Kým sa vám káva dostane do hrnčeka, musí prejsť zložitým procesom pestovania, zberu, sušenia, praženia, a v neposlednom rade, prípravy. Chuťovo najbohatšie sú zrná čerešní, ktoré zrejú najdlhšie, a to sa deje vo vysokých nadmorských výškach okolo 1500 m.n.m. v teplých krajinách okolo rovníka. Káva je pôvodom z Etiópie, ale počas storočí, najmä vďaka kolonistom, sa rozšírila na mnohé ďalšie územia, najmä v Južnej a Strednej Amerike. Kávovník Robusta, používaný v espresso zmesiach a čistý potom do lacnejších káv, je zas úspešne pestovaný vo Vietname.

Vráťme sa ale k výberovej arabike. Farmár, ktorý ju vypestoval na slnečnom svahu niekde v Kolumbii alebo Keni, potom musí zozbierať len zrelé čerešne. Na kávovníku totiž môžu rásť kvety, zrelé aj nezrelé plody dohromady. Najlepšie pražiarne na svete, ako nórsky Tim Wendelboe, preto platí robotníkom na plantážach od hodiny a nie za kilo zozbieraných plodov, aby sa im do pražovne dostala naozaj len tá najlepšia surovina. U nás na Slovensku máme šťastie, že aj tu nájdeme naozaj výnimočné pražiarne.


Čo to je?

Coffee

Káva je jedným z najobľúbenejších nápojov na svete. Môžu za to jej povzbudivé účinky a zaujímavá chuť. V posledných rokoch však káva už nie je iba horký kofeínový nálev, ale aj na Slovensku začíname piť výberovú kávu, pre radosť z vôní a chutí kávových esencií a olejov. Existuje nespočetné množstvo spôsobov, ako kávu pripraviť, možno ju piť nefiltrovanú, precedenú cez rôznorodé filtre, až po prípravu v luxusných espresso kavovaroch alebo vacuum-potových súpravách. Kombináciou s mliekom alebo smotanou možno docieliť veľa osviežujúcich a chutných nápojov, možno ju miešať s alkoholom či piť ľadovú.

Na plody kávových čerešní ľudia zrejme narazili náhodou, keď etiópski pastierikovia pozorovali, ako čulé sú kozy, ktoré práve raňajkovali kávové plody. Sami ich ochutnali, doniesli domov, a keď im nešťastnou náhodou zhorela špajza, vďaka omamnej vôňi pochopili, že najlepšie je pripravovať kávu praženú. Netrvalo dlho a ľudia sa začali schádzať pri káve v kaviarňach a prví baristi ponúkli hosťom nápoj pripravený z pomletých upražených zŕn kávovníka arabského.

Ako aj dnešné krčmy lákajú k odpočinku a jazyk sa nám uvoľní, prišlo v histórii k mnohým snahám kaviarne obmedziť, lebo práve pri šálke kávy sa často viedli protištátne reči a poddaní rozjímali o politike. Keď ale kávu niekde zakázali, odišli kavičkári inam, pretože dopyt po káve bol a je značný.