Focaccia
Pôvodom z Janova
100% Hydratácia
Hydratácia cesta na 100% znamená, že na kilo múky použijeme rovnaké množstvo vody.
Môže sa zdať trochu ťažké vymiesiť takéto cesto, ale so zopár dobrými radami a trochou trpezlivosti to zvládnete bez problémov.
Recept
450gr. múky "silnej" typ 1 (w 380)
450gr. vody
3gr. droždia (áno iba 3 gramy)
13gr. soľ
15gr. Extra panenský olivový olej
Príprava:
Vysypeme múku do miesiča spolu s 300gr. vody a vymiesime, kým sa nespoja a necháme odpočinúť aspoň hodinu zakryté pod utierkou. (Táto fáza sa nazýva "autolisi" a pomôže nám vytvoriť správny lepok.
Následne vložíme opäť do miesiča a pomaly po častiach pridávame zvyšnú vodu v ktorej sme roztopili aj droždie. Postupujeme po častiach a ďalšiu vodu pridávame až keď je všetka absorbovaná v ceste. Neznepokujte sa, ak sa zo začiatku zdá že cesto spľaslo alebo sa roztieklo, dajte mu čas a dostatočne rýchle obrátky v miesiči. (tento postup musíte trénovať a postupne prídete na správny čas aj rýchlosť).
Teraz cesto natiahnite na vymastený plech (alebo s mastným papierom na pečenie. dávajte pozor aby ste cesto moc nepopichali prstami. Skúste naťahovať zospodu smerom k okrajom plechu.
Na plechu v teplom prostredí kuchyne cca 25 stupňov, (nie na prievane) necháme kysnúť aspoň 6 hodín. Cesto pred pečením jemne popicháme prstami, aby sme vytvorili jamky (nie dierky), polejeme olejom, pokvapkáme vodou a posypeme hrubou soľou (podľa chuti bylinkami, rozmarínom.) Alebo moja obľúbená s cherry paradajkami pokrájanými na polovičky a marinované s cesnakom v olivovom oleji.
Pečieme 20 minút na 280 stupňov. ( Podľa domácich podmienok a každeho typu pece sa môže čas odlišovať. Aj tu si musíte nájsť váš správny recept sami.)
Pustite sa do toho! :-)