Focaccia
Pôvodom z Janova

Hydratácia cesta na 100% znamená že na kilo múky použijeme rovnaké množstvo vody.

Môže zdať trochu ťažké vymiesiť takéto cesto, ale so zopár dobrými radami a trochou trpezlivosti to zvládnete bez problémov.

Je nevyhnutné používať tzv. "Silnú" múku, aby bola schopná absorbovať všetky tekutiny a cesto miesiť v kuchynskom robotovi, ktorý dokáže rozbiť štruktúru lepku a vytvoriť vláčne a elastické cesto.

Ako všetky prípravy cesta zo silnej múky, aj táto vyžaduje dlhší čas, potrebný na kysnutie a zretie. Ale určite to stojí za to a oplatí sa počkať si.
 

Recept


Tento recept je trochu zjednodušený a zvládnete ho aj doma bez použitia kvásku.
Ingrediencie pre plecj 30x40 cm.
450gr. múky "silnej" typ 1 (w 380)
450gr. vody
3gr. droždia (áno iba 3 gramy)
13gr. soľ
15gr. Extra panenský olivový olej
Príprava:

Vysypeme múku do miesiča spolu s 300gr. vody a vymiesime, kým sa nespoja a necháme odpočinúť aspoň hodinu zakryté pod utierkou. (Táto fáza sa nazýva "autolisi" a pomôže nám vytvoriť správny lepok. 

Následne vložíme opäť do miesiča a pomaly po častiach pridávame zvyšnú vodu v ktorej sme roztopili aj droždie. postupujeme po častiach a ďalšiu vodu pridávame až keď je všetka absorbovaná v ceste. Neznepokujte sa, ak sa zo začiatku zdá že cesto splaslo alebo sa roztieklo, dajte mu čas a dostatočne rýchle obrátky n miesiči. (tento postup musíte trénovať a postupne prídete na správny čas aj rýchlosť).

Keď sa cesto začne odlepovať od stien miesiča pridajte soľ a pomaly po častiach aj olej a pokračujte až kým nebude cesto hladké, lesklé a kompaktné, ale mäkké a vláčne.

Naolejujte si dobre ruky a vylejte cesto na dobre naolejovanú dosku a prekladajte cesto zo všetkých strán smerom dovnútra. Aj táto fáza je veľmi dôležitá a slúži na vmiesenie vzduchu do našej focacce. Vymodelujeme pekný bochník a vložíme ho do naolejovanej nádoby na odpočinok. ( Dajte si pozor a uložte cesto smerom hladkou stranou hore a časťou kde sme uzatvárali vzduch smerom dole) . takto pripravené cesto musí odpočívať v chladničke 48 hodín. za tento čas sa musí  ceso aspň 1x,2x poprekladať ako na začiatku. od kraju smerom dovnútra zabaliť vzduch do cesta. Nebojte sa ak sa vám zdá, že cesto po prvom dni nevykyslo. po 48 hodinách by malo cesto narásť.

Teraz cesto natiahnite na vymasatený prech (alebo s mastným papierom na pečenie. dávajte pozor aby ste cesto moc nepopichali prstami. skúste naťahovať zo spodu smerom k okrajom plechu.

Na plechu v teplom prostredí kuchyne cca 25 stupňov, ( nie na prievane )necháme kysnúť aspoň 6 hodín. Cesto pred pečením jemne popicháme prstami, aby sme vytvorili jamky (nie dierky), polejeme olejom, pokvapkáme vodou a posypeme hrubou soľou (podľa chuti bylinkami, rozmarínom.) Alebo moja obľúbená s cherry paradajkami pokrájanými na polovičky a marinované s cesnakom v olivovom oleji.

Pečieme 20 minút na 280 stupňov. ( Podľa domácich podmienok a každeho typu pece sa môže čas odlišovať. Aj tu si musíte nájsť váš správny recept sami.)

Pustite sa do toho!