orecchiette con le cime di rapa

10.01.2019

"Ušká" s kapustou poľnou

Ingrediencie pre 4 osoby:

300 gr. cestovina "orecchiette", 900 gr. Cime di rapa (listová zelenina, podobná brokolici, preklad "kapusta poľná"), 1 strúčik cesnaku, 2 ančovičky, feferónka, soľ, korenie, Olivový olej extra panenský.

Očistíme cime di rapa, (kľudne použite brokolicu) obvaríme v osolenej vode 15minút. Následne do tej istej vody hodíme cestoviny. Spolu všetko varíme ďalších 11-13 minút (koľko vyžaduje druh cestoviny).

Na panvici si opražíme na olivovom oleji na jemno postrúhaný cesnak ančovičky a jednu feferónku (podľa chuti, ja ju nekrájam, ak je príliš silná). Pár minút predtým ako je cestovina uvarená (keď je al dente) scedíme ju z vody a hodíme na panvicu. ( Pohár vody z varenia cestoviny si odložíme). Tam ju spolu s cesnakom, feferónkou a ančovičkou jemne opražíme (po taliansky sa povie "saltare la pasta", keď sa na panvici zopárkrát nadhodí). Podlejeme pohárom vody, ktorú sme si odložili a dokončíme varenie, tak aby neostala cestovina suchá.