Risotto con lo zafferano e prosciutto cotto

10.01.2019

Risotto allo zafferano e prosciutto cotto

400 gr. ryža Carnairoli, Arborio

3 gr. šafránu

150 gr. šunka Prosciutto cotto, nakrájaného na kocky

1 cibuľa

50gr. masla

200 ml bieleho vína

50 gr. Grana Padano (na plátky)

1 l zeleninového vývaru

EVO, soľ

Pripravíme si vývar, alebo hotový vývar dáme zovrieť.

Na oleji opražíme cibuľu, pridáme kocky šunky a spolu povaríme 2 minúty. Pridáme ryžu a spolu popražíme, kým ryža zosklovitie. zalejeme pohárom vína, ktoré "zašumí" a povaríme 5 minút. Pridáme vriaci vývar a varíme 12-13 minút al dente(2-3 minúty pred úplným dovarením) pridáme šafrán a maslo. (šafrán sa lepšie pridáva, ak sa vopred rozmieša v pohári s troškou vývaru), nadhodíme na panvici a vypneme. necháme postáť zopár minút, maslo nám krásne stiahne všetko spolu a napriek tomu, že risott nie je suché ostáva kompaktné a vláčne. Servírujeme risotto na niekoľkých plátkoch Grana padano.