Risotto con lo zafferano e prosciutto cotto
Risotto allo zafferano e prosciutto cotto
400 gr. ryža Carnairoli, Arborio
3 gr. šafránu
150 gr. šunka Prosciutto cotto, nakrájaného na kocky
1 cibuľa
50gr. masla
200 ml bieleho vína
50 gr. Grana Padano (na plátky)
1 l zeleninového vývaru
EVO, soľ
Pripravíme si vývar, alebo hotový vývar dáme zovrieť.
Na oleji opražíme cibuľu, pridáme kocky šunky a spolu povaríme 2 minúty. Pridáme ryžu a spolu popražíme, kým ryža zosklovitie. zalejeme pohárom vína, ktoré "zašumí" a povaríme 5 minút. Pridáme vriaci vývar a varíme 12-13 minút al dente(2-3 minúty pred úplným dovarením) pridáme šafrán a maslo. (šafrán sa lepšie pridáva, ak sa vopred rozmieša v pohári s troškou vývaru), nadhodíme na panvici a vypneme. necháme postáť zopár minút, maslo nám krásne stiahne všetko spolu a napriek tomu, že risott nie je suché ostáva kompaktné a vláčne. Servírujeme risotto na niekoľkých plátkoch Grana padano.