Gnocchi pomodorini e pesto
Gnocchi: 250 gr. varených zemiakov, 100 gr. hladkej múky, soľ
____________________________________
Omáčka EVO, 1 strúčik cesnaku, 150 gr. rajčinky cherry, soľ,200 gr. pesto,50 gr. Grana Padano
rozmačkame zemiaky keď sú ešte teplé, osolíme a zamiesime s múkou. rukou miesime, kým nevytvoríme mäkkýn ale kompaktný bochník. necháme odpočinúť cesto 30 minút v chladničke. z cesta si rozdelíme niekoľko menších častí a ušúlame dlhé šúlance hrúbky ako palec. následne nakrájame na centimetrové kúsky.
Ak sa vám páčia
klasicke vzorovanie na gnocchi, vidličkou im zmačkneme vrúbkovanie. toto umožní
gnocchom lepšie absorbovať omáčky a salse. necháme odpočninúť gnocchi
niekolko minút na omúčenej doske. zatial si pripravíme na panvici cesnak,
cherry na oleji ich povaríme 10-15 minút. Vo veľkom hrnci necháme zovrieť
dostatok vody, nasledne osolíme a hádžeme gnocchi (nie vsetky naraz)
a vyberáme keď vyplávajú na hladinu (obyčajne 2-3 minúty, nie viac). takto
zscedené ich pridáme na panvicu k cherry a na oleji ich jemne
opražíme. (toto slúži aj k tomu aby sa šťavy jemne zamiešali do gnocchov
a cesto sa stiahlo). na záver (nikdy nesmie ostať všetko suché) pridáme
pesto (pravé pesto Genovese) a Grana Padano strúhané. Nadhodíme kuchárskym
pohybom panvicu (miešanie bez použitia varechy je dôležité aby sa nenarušila
štruktúra krehkých jedál ako gnocchi a risotto) J a necháme postáť 5 minút pred servírovaním
a na tanieri ozdobíme celým lístkom bazalky.