Gnocchi pomodorini e pesto

10.01.2019

Gnocchi: 250 gr. varených zemiakov, 100 gr. hladkej múky, soľ

____________________________________

Omáčka EVO, 1 strúčik cesnaku, 150 gr. rajčinky cherry, soľ,200 gr. pesto,50 gr. Grana Padano

rozmačkame zemiaky keď sú ešte teplé, osolíme a zamiesime s múkou. rukou miesime, kým nevytvoríme mäkkýn ale kompaktný bochník. necháme odpočinúť cesto 30 minút v chladničke. z cesta si rozdelíme niekoľko menších častí a ušúlame dlhé šúlance hrúbky ako palec. následne nakrájame na centimetrové kúsky. 

 Ak sa vám páčia klasicke vzorovanie na gnocchi, vidličkou im zmačkneme vrúbkovanie. toto umožní gnocchom lepšie absorbovať omáčky a salse. necháme odpočninúť gnocchi niekolko minút na omúčenej doske. zatial si pripravíme na panvici cesnak, cherry na oleji ich povaríme 10-15 minút. Vo veľkom hrnci necháme zovrieť dostatok vody, nasledne osolíme a hádžeme gnocchi (nie vsetky naraz) a vyberáme keď vyplávajú na hladinu (obyčajne 2-3 minúty, nie viac). takto zscedené ich pridáme na panvicu k cherry a na oleji ich jemne opražíme. (toto slúži aj k tomu aby sa šťavy jemne zamiešali do gnocchov a cesto sa stiahlo). na záver (nikdy nesmie ostať všetko suché) pridáme pesto (pravé pesto Genovese) a Grana Padano strúhané. Nadhodíme kuchárskym pohybom panvicu (miešanie bez použitia varechy je dôležité aby sa nenarušila štruktúra krehkých jedál ako gnocchi a risotto) J a necháme postáť 5 minút pred servírovaním a na tanieri ozdobíme celým lístkom bazalky.