Príprava kávy
Pravidlá písané aj nepísané

Príprava

To ako nám barista kávu pripraví, tiež výrazne ovplyvňuje výsledný zážitok. Niekto považuje za kráľovský nápoj espresso pripravené zo 7,2 gramu čerstvo namletej kávy extrahovanej pod tlakom 9 barov, pri teplote 90 ° C počas 20 až 30 sekúnd na pákovom historickom kávovary ako je Feama E61. Okrem klasického pressa vo veľkostiach od ristretta, ktorému na Slovensku niekedy nesprávne hovoria Picollo, až po niekoľko "decové" café lungo a café americano, môžeme kávu pripraviť v aeropresse, moka kanvičke, driperi, chemexe, Džezve, vacuum potu a veľa ďalšími spôsobmi. Každý sa líši nárokmi na hrubosť mletia, teplotu vody, dobu extrakcie teda lúhovania, ale aj ako s ním barista dokáže ovplyvniť výslednú chuť kávy. Pridaním našľahaného mlieka zas získame nápoje od cappuccina, cez macchiato, frappé, latté, ľadovú kávu. Kto si dá tú trpezlivosť a niekoľko hodín cez ľad kávu prekvapkáva, získa nápoj, ktorý chutí ako kávový likér, avšak je úplne bez alkoholu. Svet kávy ponúka nespočetné množstvo možností, chuťí a lákadiel, tak ich poďte preskúmať ... možno sa vás niekto v kaviarni opýta: "Drip alebo Aeropress?" Ak môžem odporučiť, tak si dajte Vac-pot, tam najviac vynikne jej ovocnosť a môžete skontrovať, či išlo naozaj o kaviarenskú "špeciálku". Ak aj vás zaujíma, o čo vlastne ide, čítajte ďalej. Alternatívky


Filtrovaná káva

Čím ďalej viac sa stretávame s fenoménom filtrovanej kávy. Nemyslím tým bezodnú kanvičku, ktorú si objednal hrdina akčného filmu na americkej benzínke, ale chuťovo bohatú, výberovú kávu pripravenú alternatívnou metódou. Tieto metódy nie sú ani tak alternatívne, ako skôr zabudnuté, pretože filtrovanú kávu si pripravovali naši predkovia dlho pred príchodom bojlerov a lakovateľných kávovarov. Aj tak vás možno prekvapí rozmanitosť, ktorú alternatívne metódy prípravy kávy ponúkajú. Kým si predstavíme výhody a nevýhody jednotlivých postupov, musím spomenúť pár dôležitých vecí. Pri každej alternatívnej metóde je dôležitý správny pomer teploty vody a hrubosti namletých zŕn. Všeobecne platí, že čím jemnejšie mletie, tým kratšiu dobu sa káva nechá extrahovať, než je prefiltrovaná. 

Do filtra Zmes alebo 100% Arabiku?

Druhou dôležitou vecou je káva, ktorú chcete 'na filtri' piť. Aj keď máte dobrú espresso zmes, nebýva pri alternatívnej príprave tak lahodná, ako výberové kávy. Espresso dokáže z kávy vytiahnuť tie najlepšie esencie, takže ide o taký koncentrát chutí. Alternatívne metódy získajú z kávy všetko a výberová káva je pre plný zážitok nutnosťou. Ako som už spomenula, metód prípravy filtrovanej kávy je veľa, a tak spočiatku môžete váhať, ktorú si vybrať. Najlepšie je samozrejme mať ich k dispozícii viac a počas našich pravidelne organizovaných workshopov pripravíme rovnakú kávu v rôznych alternatívach a tak môžete posúdiť či je Costarica lepšia v Aeropresse alebo na DRIP-e. Každý spôsob prípravy totiž ovplyvní chuť kávy trochu inak. Alebo porovnať rôzne odrody pripravené rovnakým spôsobom.